Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

IEMT is een krachtige en relatief nieuwe methode om verlichting te brengen bij terugkerende negatieve gevoelens en emoties zoals angst en stress. Daarnaast brengt IEMT verlichting bij vragen over identiteit of het zelfbeeld. Ervaring leert dat er vaak snel, blijvend resultaat wordt geboekt.

 

We werken bij deze methode rechtstreeks met het gevoelssysteem. Op gevoelsniveau en identiteitsniveau heb je door de ervaringen in je leven vaak op een bepaalde manier geleerd te voelen en denken. Ook je omgeving speelt hierin een rol. Dit voelen en denken (over jezelf) gaat vaak onbewust.  Alle oude onopgeloste emotionele herinneringen en patronen worden opgeslagen totdat de inzichten zijn verworven. Daarna kun je ze oplossen en loslaten en kan het genezen op alle niveaus beginnen.

 

Met IEMT gaan we op zoek naar de onbewuste koppeling tussen de ervaring en het gevoel waar je last van hebt. Door het doen van oogbewegingen ontdoen we de herinnering van zijn emotionele lading. Daarnaast kijken we naar de invloed van de lichaamshouding op het ongewenste gevoel. 

 

Er worden nieuwe verbindingen gelegd in de hersenen waardoor er gezonde grenzen ontstaan tussen 'verleden' en 'heden' en tussen 'ik' en de 'ander'. Oude ervaringen waar je nu nog last van hebt, kunnen hiermee ook aangepakt worden. Ook bij cliënten waar een andere behandeling in het verleden geen effect had, worden positieve veranderingen gerealiseerd.

 

IEMT helpt bij...

- verminderen of neutraliseren van ongewenste of negatieve gevoelens

- trauma en PTSS

- loslaten van vervelende herinneringen

- doorbreken van blokkades of belemmeringen

- vragen over identiteit

- negatief zelfbeeld

- piekeren /  zorgen maken

- angst en fobie

- preventie van burn-out

- stress klachten

- niet lekker in je vel zitten, zoals een belemmerend verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme etc.

- persoonlijke groei 

- depressie, sombere gevoelens

- verlies en rouw

- droomemoties

- hooggevoeligheid/HSP

- fysieke klachten

- Tinnitus

 

Hoe werkt IEMT?

IEMT is een methode waarbij je je ogen volgens een bepaald patroon beweegt terwijl je aan een herinnering denkt. Vanuit het ongewenste gevoel gaan we aan de hand van vragen terug naar de eerste vaak onbewuste herinnering met dit gevoel. De oogbewegingen zorgen voor nieuwe verbindingen in de hersenen. De herinnering verliest zijn emotionele lading en er ontstaan gezonde grenzen tussen verleden en heden en/of tussen jezelf en de ander. Dit wordt herhaald bij ieder nieuw opkomend gevoel. Het benoemen van het gevoel en zelfs het vertellen van het verhaal is hiervoor niet nodig. Je hoeft zelfs het gevoel niet eens een naam te geven. Ook kun je met IEMT hele oude ervaringen waar je nu nog onbewust last van hebt, aanpakken. Om te weten of IEMT ook voor jou werkt, start ik altijd met een kennismakingsoefening. Zo kun je zelf ervaren of IEMT een effectieve methode voor je is. 

 

Resultaat

De methode leidt vaak snel en gemakkelijk tot goede resultaten en geeft een gevoel van bevrijding en verlichting. Na één sessie is er vaak al sprake van een positief effect. Je ongewenste emoties verminderen of verdwijnen en/of het beeld over jezelf verandert. Bij IEMT kijken we namelijk nauwkeurig welke oogbewegingen het meeste effect hebben op de beoogde veranderingen. Bij meer chronische en/of complexere problemen worden ook goede resultaten behaald. Hiervoor zijn vaak meerdere sessies nodig.

 

Verschil met EMDR

Ondanks dat IEMT en EMDR het de oogbewegingen als gemeenschappelijk punt hebben, zijn er belangrijke verschillen. Bij IEMT hoef je niet 'het verhaal' te vertellen. Alleen het in gedachten houden van de herinnering die de emotie triggert, is voldoende. Inhoudelijk hoeft de herinnering dus niet gedeeld te worden. Dit werkt drempelverlagend zeker als het gaat om gevoelens van schuld en schaamte. Daarnaast observeer ik precies waar de verandering optreedt, zodat we snelle verandering tot stand kunnen brengen. EMDR behandelt één trauma per keer terwijl er bij IEMT vaak meerdere (onbewuste) herinneringen aan de orde komen. Daarnaast is IEMT breder inzetbaar en naast trauma ook geschikt voor stressreductie en -preventie, behandeling van angst, depressie en persoonlijke groei. Tenslotte is er geen uitgebreid vooronderzoek nodig voor IEMT, dit in tegenstelling tot EMDR. Daarnaast zijn er geen restklachten na een IEMT behandeling.

  

Investering in jezelf

Het particuliere tarief voor een IEMT sessie is € 125,00. Voor een IEMT sessie is geen doorverwijzing nodig. 

 

Als gecertificeerd Advanced IEMT Practitioner ben ik lid van de overkoepelende brancheorganisatie The Association for IEMT Practitioners in Engeland. Meer informatie over IEMT vind je ook op deze Engelse pagina.

Veronique Janssens-Eijkelkamp

Delden

06 316 835 16

info@veroniquejanssens.nl

KvK - 72984481

BTW - NL001650831B84